• PL
  • EN
  • szukaj

    Aktualności

    Kafe Zielony Niedźwiedź ma swojego szefa!



    Już za kilka tygodni zaczniemy odliczanie do wielkiego otwarcia Kafe Zielony Niedźwiedź, w którym przedsiębiorcy oprócz dobrej strawy, znajdą szereg wydarzeń dzięki którym (mamy nadzieję) rozwiną swój biznes. Tymczasem prezentujemy sylwetkę szefa naszej Kafe. Zbyszek Kmieć to postać niebanalna! Tak też zapowiada się kawiarnia przy Smolnej 4.

    Zbyszek Kmieć

    Urodziłem się w Biłgoraju i tamte okolice ukształtowały moje kulinarne upodobania. Świat dziczyzny, wędlin z doskonałej wieprzowiny, żurawiny, kaszy gryczanej i olejów, świat powideł, cebularzy i nalewek, świat doskonałych piw i sąsiedztwa Węgier i Ukrainy.

    Studiowałem socjologię, prowadziłem gazetę lokalną,  pomagałem organizacjom pozarządowym, a od 2003 roku producentom lokalnej żywności i restauratorom. Najpierw w swoich okolicach, a potem w całym kraju. Od początku miałem przywilej gotowania na najlepszych składnikach razem z najlepszymi kucharzami. Byłem asystentem Maćka Kuronia, razem z Gieniem Mientkiewiczem prowadziliśmy przez lata serię warsztatów umiejętności kulinarnych w Grucznie.

    Przemierzyłem autostopem Europę wzdłuż i wszerz, gotując z tubylcami, między innymi regularnie gotując dla szczególnych gości węgierskiej piwnicy Józefa Simona. Zajmowałem się i zajmuję do tej pory dziennikarstwem kulinarnym, w tym tworzeniem oryginalnych przepisów na bazie polskich produktów.  

    Od 2011 roku współpracuję ściśle z Wojciechem Modestem Amaro, jestem jego człowiekiem od zadań specjalnych, wybieram dla niego produkty o takiej jakości, która może oszołomić świat. Od święta, na przykład wizyty węgierskich winiarzy, mogę również coś ugotować w Jego restauracji. Byłem ekspertem od polskich produktów w czasie polskiej edycji Cook It Raw.  

    Od czasu powstania firmy Black Caviar S.A.  pomagam w poszukiwaniu produktów wielu polskim restauratorom oraz dostarczam najlepsze z nich dla klientów prywatnych. 

    Kupażuję węgierskie wina, pomagam małym producentom winiarskim z Armenii, przeprowadziłem setki warsztatów kulinarnych i szkoleń. Uczę polskiej kuchni w Akademii Kulinarnej Whirpool, organizuję szereg kolacji i degustacji, w tym cieszące się wielkim powodzeniem wieczory „Zbyszek u Zbyszka” w domu Agnieszki i Zbyszka Sierszułów, wśród mistrzowskich nalewek. Mimo tego, że w kuchni gotuję z ogromną fantazją, nad tym by to się trzymało kupy czuwa z zaświatów moja babcia Teresa, szefowa kuchni znakomitej biłgorajskiej jadłodajni „Pod Puszczą”.

    Najnowsze artykuły

    Inkluzywność jako konieczność, nie opcja – wnioski z okrągłego stołu o sytuacji osób z chorobami przewlekłymi na rynku pracy, części projektu ZPP „Każdy talent na wagę złota – Inkluzywni w zatrudnianiu”

    Okrągły stół ZPP w ramach kampanii „Każdy talent na wagę złota – Inkluzywni w zatrudnianiu” poświęcony był roli osób z chorobami przewlekłymi na rynku pracy. W obliczu starzejącego się społeczeństwa i rosnącego deficytu pracowników, temat aktywizacji zawodowej tej grupy nabiera nowego, nie tylko etycznego, ale też gospodarczego wymiaru. W debacie udział wzięli parlamentarzyści, przedstawiciele firm oraz organizacji pozarządowych, a także eksperci z dziedziny HR i prawa pracy.

    INFORMACJA PRASOWA: SMR jako kluczowy element bezpieczeństwa energetycznego UE: wydarzenie w Parlamencie Europejskim

    Bruksela, 18.03.2025 r. – W Parlamencie Europejskim odbyło się wydarzenie wysokiego szczebla zatytułowane „Bezpieczeństwo energetyczne jako filar bezpieczeństwa państw i Unii Europejskiej: Rola SMR w wzmacnianiu bezpieczeństwa energetycznego UE”, współorganizowane przez ZPP (Związek Przedsiębiorców i Pracodawców) oraz SNETP (Platforma Technologiczna Zrównoważonej Energii Jądrowej), pod patronatem polskich posłów do Parlamentu Europejskiego oraz Polskiej Prezydencji w Radzie UE. Wydarzenie zgromadziło kluczowych decydentów politycznych, liderów przemysłu i naukowców, aby omówić strategiczną rolę Małych Reaktorów Modułowych (SMR) w zapewnieniu bezpieczeństwa energetycznego Europy.

    Stanowisko ZPP do projektu nowelizacji ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi

    Związek Przedsiębiorców i Pracodawców pozytywnie odnosi się do rozwiązań ograniczających dostępność alkoholu dla nieletnich. Nasze zaniepokojenie budzą za to zapisy dotyczące zakazu promocji piwa. Choć doceniamy oparcie się naciskom i niezdecydowanie się na nieskuteczny zakaz reklamy, to uniemożliwienie promocji w transakcjach B2B uznajemy za nadmierną ingerencję w swobodę kształtowania stosunków pomiędzy przedsiębiorcami oraz naruszenie konstytucyjnych zasad wolności gospodarczej i proporcjonalności.

    Dla członków ZPP

    Nasze strony

    Subskrybuj nasze newslettery