• PL
  • EN
  • szukaj

    Aktualności

    Kafe Zielony Niedźwiedź ma swojego szefa!



    Już za kilka tygodni zaczniemy odliczanie do wielkiego otwarcia Kafe Zielony Niedźwiedź, w którym przedsiębiorcy oprócz dobrej strawy, znajdą szereg wydarzeń dzięki którym (mamy nadzieję) rozwiną swój biznes. Tymczasem prezentujemy sylwetkę szefa naszej Kafe. Zbyszek Kmieć to postać niebanalna! Tak też zapowiada się kawiarnia przy Smolnej 4.

    Zbyszek Kmieć

    Urodziłem się w Biłgoraju i tamte okolice ukształtowały moje kulinarne upodobania. Świat dziczyzny, wędlin z doskonałej wieprzowiny, żurawiny, kaszy gryczanej i olejów, świat powideł, cebularzy i nalewek, świat doskonałych piw i sąsiedztwa Węgier i Ukrainy.

    Studiowałem socjologię, prowadziłem gazetę lokalną,  pomagałem organizacjom pozarządowym, a od 2003 roku producentom lokalnej żywności i restauratorom. Najpierw w swoich okolicach, a potem w całym kraju. Od początku miałem przywilej gotowania na najlepszych składnikach razem z najlepszymi kucharzami. Byłem asystentem Maćka Kuronia, razem z Gieniem Mientkiewiczem prowadziliśmy przez lata serię warsztatów umiejętności kulinarnych w Grucznie.

    Przemierzyłem autostopem Europę wzdłuż i wszerz, gotując z tubylcami, między innymi regularnie gotując dla szczególnych gości węgierskiej piwnicy Józefa Simona. Zajmowałem się i zajmuję do tej pory dziennikarstwem kulinarnym, w tym tworzeniem oryginalnych przepisów na bazie polskich produktów.  

    Od 2011 roku współpracuję ściśle z Wojciechem Modestem Amaro, jestem jego człowiekiem od zadań specjalnych, wybieram dla niego produkty o takiej jakości, która może oszołomić świat. Od święta, na przykład wizyty węgierskich winiarzy, mogę również coś ugotować w Jego restauracji. Byłem ekspertem od polskich produktów w czasie polskiej edycji Cook It Raw.  

    Od czasu powstania firmy Black Caviar S.A.  pomagam w poszukiwaniu produktów wielu polskim restauratorom oraz dostarczam najlepsze z nich dla klientów prywatnych. 

    Kupażuję węgierskie wina, pomagam małym producentom winiarskim z Armenii, przeprowadziłem setki warsztatów kulinarnych i szkoleń. Uczę polskiej kuchni w Akademii Kulinarnej Whirpool, organizuję szereg kolacji i degustacji, w tym cieszące się wielkim powodzeniem wieczory „Zbyszek u Zbyszka” w domu Agnieszki i Zbyszka Sierszułów, wśród mistrzowskich nalewek. Mimo tego, że w kuchni gotuję z ogromną fantazją, nad tym by to się trzymało kupy czuwa z zaświatów moja babcia Teresa, szefowa kuchni znakomitej biłgorajskiej jadłodajni „Pod Puszczą”.

    Najnowsze artykuły

    W Kijowie odbyła się kolejna edycja konferencji Europe–Poland–Ukraine: Cooperate Together’25

    Kijów, 5 czerwca 2025 r. W Kijowie odbyła się kolejna edycja konferencji Europe–Poland–Ukraine: Cooperate Together’25 5 czerwca 2025 r. w stolicy Ukrainy odbyła się kolejna edycja konferencji „Europe–Poland–Ukraine: Cooperate Together’25”, organizowana przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Wydarzenie jest kontynuacją autorskiego programu ZPP, realizowanego od 2022 roku, którego celem jest budowanie trwałych i efektywnych relacji pomiędzy […]

    II Edycja Kongresu Zdrowie 360 już za nami – ponad 500 uczestników debatowało o przyszłości systemu ochrony zdrowia w Polsce

    Warszawa, 4 czerwca 2025 r. II Edycja Kongresu Zdrowie 360 już za nami – ponad 500 uczestników debatowało o przyszłości systemu ochrony zdrowia w Polsce Zakończyła się druga edycja ogólnopolskiego Kongresu „Zdrowie 360” organizowanego przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP). Wydarzenie zgromadziło ponad 500 uczestników – przedstawicieli świata nauki, medycyny, polityki, biznesu, organizacji pacjenckich, pracodawców, […]

    Silversi – potencjał do wykorzystania. Okrągły stół ZPP o zatrudnieniu osób 50+

    Jak budować rynek pracy otwarty na doświadczenie, lojalność i kompetencje osób 50+? Jakie warunki muszą zostać spełnione, by Silversi – aktywna i coraz liczniejsza grupa zawodowa – mogli efektywnie uczestniczyć w życiu gospodarczym? Na te pytania odpowiadali uczestnicy kolejnego spotkania z cyklu „Każdy talent na wagę złota – Inkluzywni w zatrudnianiu”, organizowanego przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

    Dla członków ZPP

    Nasze strony

    Subskrybuj nasze newslettery