27-10-2014
Organizowanie eksportu żywności do chińskiej prowincji Tianjin – oto cel numer jeden, jaki stawia przed sobą założone w ramach Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Biuro Eksportu, którego działaniami będą kierować Zbigniew Kmieć i Wojciech Bieńkowski, związani z polską branżą spożywczą i restauracyjną.
Eksport żywności do Chin jest pierwszym projektem w ramach Biura.
Powstanie Biura Eksportu ZPP jest odpowiedzią na spotkanie przedstawicieli polskiej branży spożywczej z delegacją z chińskiej prowincji Tianjin, które odbyło się w sierpniu 2014 roku w siedzibie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w Warszawie. Celem spotkania było nawiązanie współpracy między partnerami branżowymi. Firmy chińskie oraz przedstawiciele władz chińskich, którzy wzięli udział w spotkaniu chcieli nawiązać kontakt z polskimi firmami spożywczymi, szczególnie z sektora mięsnego (mrożonki), mleczarskiego i winiarskiego.
– Ideą powstania Biura Eksportu ZPP jest pośredniczenie w kontaktach między firmami polskimi a chińskimi. W kontaktach, na które zapotrzebowanie zostało jasno wyrażone podczas sierpniowego spotkania – mówi Zbigniew Kmieć, dyrektor Biura Eksportu ZPP. Jak dodaje – Będziemy pracować na rzecz rozwijania międzynarodowej współpracy, poprzez m.in. monitorowanie sytuacji na polskim rynku spożywczym oraz ukazywanie lokalnych uwarunkowań i regulacji dot. importu i eksportu.
5 listopada o godzinie 10:00 w Kafe Zielony Niedźwiedź zostało zaplanowane spotkanie z firmami, które są gotowe rozszerzyć swoją działalność i postawić na eksport do Chin. Jak zapewnia Wojciech Bieńkowski, dyrektor Biura Eksportu – Wierzymy, że produkty żywnościowe i kierunek wschodni są pierwszymi w ramach naszych działań.
Więcej informacji:
Wojciech Bieńkowski
Tel :: 731 996 006
Email :: w.bienkowski@zpp.net.pl
Zbigniew Kmieć
Tel :: 664 204 413
Email :: z.kmiec@zpp.net.pl
Foto:Creative Commons/ Rrrodrigo