Warszawa, 13 maja 2020 r.
Wytyczne dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2
bez kontrowersyjnych zapisów
Opublikowane na stronach Ministerstwa Rozwoju oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego wytyczne dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce nie zawierają kontrowersyjnych zapisów w zakresie procedury postępowania w przypadku potwierdzenia zakażenia wirusem COVID-19 osoby, która była klientem restauracji w przeciągu ostatnich 30 dni. Wytyczne nie zakładają identyfikacji oraz ewidencji gości lokali gastronomicznych m.in poprzez aplikację ProteGO Safe.
Tym samym z satysfakcją przyjmujemy plany dotyczące ponownego otwarcia punktów gastronomicznych w dniu 18 maja br. oraz fakt, że większość opracowywanych przez Ministerstwo oraz GIS wytycznych jest obecnie zbieżna z rekomendacjami ZPP dla branży gastronomicznej w okresie bezpośrednim po jej odmrożeniu.
Zalecamy rozsądne korzystane z wytycznych przez przedsiębiorców w branży. Jednocześnie, apelujemy o monitorowanie przez Rząd możliwości dalszego luzowania obostrzeń dla branży gastronomicznej w zależności od sytuacji epidemiologicznej w Kraju.
Treść opublikowanych wytycznych dostępna jest na stronie: https://www.gov.pl/web/rozwoj/gastronomia.
Fot. cocoparisienne / pixabay.com