• PL
  • EN
  • szukaj

    Wydarzenia

    23.04.2022

    Smak Warszawy dla Ukrainy. Wspólna polsko-ukraińska Wielkanoc

    Smak Warszawy dla Ukrainy
    Wspólna polsko-ukraińska Wielkanoc
    23 kwietnia (sobota) br., godz. 12:00-18:00, warszawska Hala Gwardii

     

    Nie wszyscy wiedzą, że prawosławna Wielkanoc – ukraińska Pascha – odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja i wzajemność.

    Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy, że zaprosimy Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy „Smak Warszawy dla Ukrainy” – charytatywno-integracyjne wydarzenie, które da nam okazję do spotkania i dowiedzenia się więcej o naszych sąsiadach.

    Już w sobotę, 23 kwietnia, w warszawskiej Halii Gwardii dla mieszkańców stolicy gotować będą znani polscy i ukraińscy kucharze. Szefowie kuchni przedstawią sekrety przygotowywania najbardziej znanych potraw wielkanocnych – tak, by zdołały zachwycić wszystkich zgromadzonych smakoszy!

    Prócz wyjątkowych seansów gotowania na żywo, zaplanowaliśmy także szereg spotkań z największymi gwiazdami noża i patelni, wspólny posiłek przy wielkim stole oraz towarzyszącą temu wszystkiemu akcję charytatywną, której celem jest zebranie środków na pomoc medyczną w Ukrainie.

    W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znaleźli się m.in. Katarzyna Bosacka i Oliwia Bernady, Agnieszka Kręglicka z rodziną, Jan Kuroń i zastępca prezydenta miasta stołecznego Warszawy Michał Olszewski, Matteo Brunetti i zespół Pectus, Dimitrij Babak z restauracji Baczewski oraz Michał Toczyłowski i Jarosław Kret.

    W menu, które dla Państwa przygotowali, odnajdziemy: faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz wielkanocną paschę.

    Podczas wydarzenia, które poprowadzi Paweł Loroch – dziennikarz, krytyk i juror kulinarny, gwiazda Gastrofazy w AntyRadiu – zaplanowano także atrakcje i zabawy dla dzieci.

    Patronatem honorowym objął wydarzenie Rafał Trzaskowski, prezydent miasta stołecznego Warszawy. Organizatorem jest Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

    Zapraszamy już od 11:00!

    Dla członków ZPP

    Nasze strony

    Subskrybuj nasze newslettery