• PL
  • EN
  • szukaj

    Aktualności

    Polska Federacja Producentów Żywności nową organizacją członkowską ZPP



    Warszawa, 30 października 2018 r.

     

    Polska Federacja Producentów Żywności 
    nową organizacją członkowską ZPP

     

    Do ZPP dołączyła Polska Federacja Producentów Żywności. Organizacja została powołana w celu zapewnienia efektywnego współudziału podmiotów gospodarczych w tworzeniu prawnych, organizacyjnych i ekonomicznych warunków rozwoju sektora żywnościowego – jednej z największych i najsilniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Członkami PFPŻ są wiodące firmy i organizacje związane z szeroko rozumianym rynkiem żywności w Polsce. Od wielu lat pomagają im w budowaniu mocnej pozycji na rynku. Firmy zrzeszone w PFPŻ zatrudniają 40 tysięcy pracowników.


    PFPŻ swoją działalność opiera na trzech podstawowych filarach:

    • Organizacja – tylko występując wspólnie, przedsiębiorstwa mogą skutecznie reprezentować swoje stanowiska,
    • Współpraca – stwarzanie unikatowej platformy do współpracy pomiędzy firmami,
    • Oddziaływanie – przedstawiciele PFPŻ aktywnie reprezentują opracowane w komisjach roboczych Federacji stanowiska i opinie.


    Integracja z Unią Europejską, postawiła przed polskimi przedsiębiorstwami nowe wyzwania. Polska Federacja Producentów Żywności jest od 1999 r. jedyną polską organizacją będącą członkiem stowarzyszonym największej unijnej organizacji producentów żywności, Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (FoodDrinkEurope).


    PFPŻ reprezentuje polski przemysł żywnościowy na zinstytucjonalizowanym forum całego przemysłu spożywczego Unii Europejskiej. Monitoruje i informuje zrzeszone firmy o wszelkich zmianach w unijnych przepisach żywnościowych, a od 2004 r. umożliwia polskim przedsiębiorstwom aktywny współudział w ich kształtowaniu.

     

     

    Fot. rawpixel/pixabay.com

    Dla członków ZPP

    Nasze strony

    Subskrybuj nasze newslettery