• PL
  • EN
  • szukaj

    Aktualności

    #PowrotyDoPracy: Działania w zakresie zapobiegania i ograniczenia pandemii. Rekomendacje ogólne dla wszystkich miejsc pracy



    Warszawa, 18 kwietnia 2020 r.

    #PowrotyDoPracy

    Działania w zakresie zapobiegania i ograniczenia pandemii.
    Rekomendacje ogólne dla wszystkich miejsc pracy

    W ramach realizowanej przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców strategii powrotów do pracy, poniżej prezentujemy ogólne rekomendacje pozwalające zmniejszyć ryzyko zachorowania koronawirusem w miejscu pracy. Niniejsze zalecenia mogą mieć zastosowanie dla wszystkich pracodawców oraz pracowników zatrudnionych w różnych branżach i sektorach gospodarki.

    Bezpośrednio po okresie „odmrożenia” branży, gdy ryzyko epidemiologiczne dalej będzie występować, każdy przedsiębiorca, powinien wdrożyć odpowiednie rozwiązania i zalecenia z poniższego katalogu. Spełnienie tych zaleceń pozwoli zwiększyć bezpieczeństwo klientów oraz pracowników, ograniczając ryzyko zarażenia koronawirusem.

    1. Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla pracowników – dozowniki powinny być łatwo dostępne i widoczne.

    2. W miarę możliwości, zwiększenie odległości pomiędzy stanowiskami pracy.

    3. Przeszkolenie pracowników z zasad prawidłowego stosowania i użytkowania środków dezynfekujących oraz m.in. maseczek, a także rekomendacji dot. zapobiegania rozprzestrzenianiu koronawirusa.

    4. Stała i regularna dezynfekcja miejsca pracy. Szczególnie regularne mycie i dezynfekcja toalet, zgodnie z wyznaczonym harmonogramem. Zwiększenie częstotliwości mycia
      i dezynfekcji części innych wspólnych jak np. kuchnie i stołówki.

    5. Zwiększenie liczby stacji z płynem do dezynfekcji oraz liczby dyspenserów z ręcznikami papierowymi w toaletach (zastąpienie suszarek ręcznikami papierowymi).

    6. Każdorazowe dopuszczanie do pracy personelu po uprzednim zmierzeniu temperatury
      i upewnieniu się, ze jest ona prawidłowa. Wyposażenie miejsca pracy w minimum jeden sprawny termometr bezdotykowy.

    7. Natychmiastowe odsuwanie od pracy personelu z objawami chorobowymi.

    8. Prowadzenie regularnych kampanii informacyjnych dla pracowników, kontrahentów czy klientów – stosowanie np. maili, ekranów TV, plakatów, tablic, nagłośnienia na zewnątrz zakładów.

    9. W przypadku kontaktu z klientami lub kontrahentami, pracownicy powinni pracować
      w maskach czy rękawiczkach
      .

    10. Rozdzielanie części biur/fabryk w celu ograniczenia kontaktu pomiędzy pracownikami.

    11. Rozłożenie godzin rozpoczęcia i zakończenia pracy celem rozładowania ruchu w porannych
      i popołudniowych szczytach komunikacyjnych.

    12. Ograniczenie liczby osób przebywających w pomieszczeniach wspólnych w celu zapewnienia odpowiedniego odstępu (m.in. kantyna pracownicza, pokoje śniadań, palarnia).

    13. Ograniczenie liczby gości wchodzących na teren miejsca pracy tylko do koniecznych oraz ich monitorowanie.

    14. W miarę możliwości organizowanie spotkań zdalnych.

    15. Możliwość pracy z domu dla pracowników, dla których jest to możliwe.

    16. Wsparcie pracowników w opiece nad dziećmi w wieku szkolnym.

    17. Wprowadzona zasada – rezygnacja z uścisku dłoni przy powitaniach.

    18. Wdrożenie szkoleń online tam, gdzie jest to możliwe.

    19. Wprowadzenie grafiku korzystania ze stołówki pracowniczej oraz zmiana zasad wydawania posiłków: m.in. wyeliminowanie płatności gotówką, wprowadzenie gotowych, zafoliowanych zestawów, zastąpienie solniczek i pieprzniczek saszetkami.

    20. Zmiana zasad pracy np. administracji personalnej, czy wsparcia IT – wdrożenie zdalnej pomocy.

    21. Wypracowana procedura na wypadek wystąpienia podejrzenia choroby zakaźnej udostępniona wszystkim przełożonym innych + wyodrębnienie pokoju izolacji.

    22. Wymiana mebli na modele umożliwiające szybką i łatwą dezynfekcje.

    23. Propagowanie idei solidarnej odpowiedzialności za zdrowie swoje, współpracowników, kontrahentów czy klientów.

    24. Skoncentrowanie działań i przypisanie zadań w zakresie ochrony przeciwwirusowej komórkom HR, czy BHP.

    25. Jednoczesne sumienne przestrzeganie innych wytycznych zapewniających ochronę przed szerzeniem się zakażeń i innych chorób zakaźnych.

    W poprzednich dokumentach, ZPP przedstawił rekomendowany harmonogram powrotów do pracy. Nasi eksperci wraz ze współpracy z reprezentantami poszczególnych branży przygotowali również zalecenia szczegółowe w zakresie zapobiegania koronowirusowi dla poszczególnych sektorów, których działania zostało ograniczone na skutek rządowych decyzji. Wszystkie materiały dostępne na dedykowanej stronie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców pod adresem https://zpp.net.pl/projekty/covid-19/.

    Przedstawiona lista stanowi rekomendacje, a stosowanie odpowiednich narzędzi powinno pozostać w gestii właścicieli lokali oraz ich pracowników, kierując się troską o zapewnienie bezpieczeństwa własnego oraz klientów.

    Liczymy, że rozsądne zastosowanie części lub całości powyższych wytycznych pozwoli zapewnić bezpieczeństwo oraz jego poczucie klientom i pracownikom lokali gastronomicznych. Jednocześnie branży pozwoli to przywrócić zdolność do świadczenia swoich usług.


    #PowrotyDoPracy

    Związek Przedsiębiorców i Pracodawców

    #PowrotyDoPracy Działania w zakresie zapobiegania i ograniczenia pandemii. Rekomendacje ogólne dla wszystkich miejsc pracy

    Fot. 889520 / pixabay.com

    Dla członków ZPP

    Nasze strony

    Subskrybuj nasze newslettery