Warszawa, 30 kwietnia 2020 r.
Szanowny Pan Premier
Mateusz Morawiecki
PREZES RADY MINISTRÓW
Szanowna Pani Minister
Jadwiga Emilewicz
MINISTER ROZWOJU
Apel Polskiej Branży Gastronomicznej
Od marca 2020 r. pandemia COVID-19 sparaliżowała sektor HoReCa w Polsce. Restrykcje, dotyczące życia społecznego i gospodarczego przyjęte w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się pandemii, doprowadziły do zamknięcia wszystkich hoteli i praktycznie całkowitego ograniczenia działania lokali branży gastronomicznej. Obecna sytuacja zagraża istnieniu sektora gastronomicznego w Polsce.
Rozwój gastronomii jest istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój społeczno – ekonomiczny naszego kraju. Jej znaczenie przejawia się m.in. zdolnością do tworzenia miejsc pracy, podnoszenia jakości życia lokalnych społeczności a także podwyższania konkurencyjności regionalnej. Polski sektor gastronomiczny charakteryzował się najwyższą w swej historii dynamiką rozwoju w ostatnich latach.
Przedłużenie blokady dla sektora gastronomicznego, nawet w przypadku obecnie proponowanych programów pomocy rządowej, może doprowadzić do powszechnego upadku branży. Tylko niewielki odsetek właścicieli firm gastronomicznych ma niezbędne rezerwy finansowe, by przetrwać obecną sytuację. Jeszcze przed kryzyse m COVID-19 branża ta musiała stawić czoła wielu wyzwaniom. Kryzys działa w tej sytuacji jak katalizator.
Apelujemy zatem o złagodzenie obecnych restrykcji w celu ożywienia życia gospodarczego i publicznego, z wykorzystaniem środków ochronnych dla obywateli i pracowników branży. Jesteśmy świadomi, że na placówkach gastronomicznych spoczywa szczególna odpowiedzialność za wdrażanie nowych standardów i środków bezpieczeństwa, w celu zmniejszenia zagrożenia epidemiologicznego.
Przedstawione przez Ministerstwo Rozwoju wytyczne, konsultowane z organizacjami branżowymi, są doskonałą odpowiedzią na powyższe zagrożenia. Apelujemy o ich jak najszybsze opublikowanie i wdrożenie, w celu umożliwienia placówkom gastronomicznym rzetelnego przygotowania się do powrotu do reaktywacji swojej działalności. Deklarujemy gotowość do współpracy w dalszej dyskusji nad tymi wytycznymi.
30.04.2020 Apel branży gastronomicznej
fot. Álvaro Serrano / Unsplash