Warszawa, 11 grudnia 2020 r.
KOMENTARZ ZWIĄZKU PRZEDSIĘBIORCÓW I PRACODAWCÓW – POTRZEBNE KOLEJNE PRZESUNIĘCIE OBOWIĄZKU KAS ONLINE W GASTRONOMII
Nie ulega wątpliwości, że rok 2020 jest jednym z najtrudniejszych okresów w historii rodzimego rynku gastronomicznego. Od początku marca branża walczy o przetrwanie, mierząc się, w zależności od miesiąca, z obniżonym z uwagi na epidemię popytem, administracyjnymi ograniczeniami działalności, czy wręcz – jak ma to miejsce w tej chwili – praktycznie całkowitym zakazem działania, z wyłączeniem wydawania posiłków na wynos i realizowania dowozów.
Rezultaty tej sytuacji są dramatyczne – branża, która jeszcze kilkanaście miesięcy temu rozwijała się na tyle dynamicznie, że stanowiła powód, by Polskę określać jako jeden z ciekawszych kierunków turystycznych dla smakoszy, dzisiaj kurczy się w zastraszającym tempie. Reprezentacyjne ulice miast pustoszeją, coraz więcej lokali jest zamykanych. Istnieje poważne zagrożenie, że polska gastronomia wróci do stanu sprzed kilkunastu lat – tym samym pogrzebane zostaną wysiłki wielu restauratorów kultywujących polskie tradycje kulinarne i mozolnie rozwijających nasz rynek.
Mając na uwadze powyższe uwarunkowania, ZPP wielokrotnie apelował o wprowadzenie zmian prawnych ułatwiających branży przetrwanie kryzysowego czasu. Po „pierwszym lockdownie”, gdy sektor wrócił do życia, lecz notował ułamek przychodów z lat poprzednich, prosiliśmy o ujednolicenie stawki VAT na poziomie 8% na wszystko w gastronomii (w tym również produkty i usługi objęte dzisiaj stawką 23%). Wprowadzenie tego rodzaju zmiany umożliwiłoby w tamtym czasie zwiększenie rentowności biznesów i wygenerowanie pewnego zapasu, który – jak sądziliśmy – byłby przydatny w obliczu drugiej fali epidemii i ponownych obostrzeń. Niestety, nasz postulat nie został zrealizowany, mimo że jego koszt byłby marginalny w porównaniu do skali programów pomocowych prowadzonych przez państwo. W obliczu kolejnego lockdownu sektora gastronomicznego, zmodyfikowaliśmy swój postulat – w tej chwili uważamy, że konieczne jest ujednolicenie stawki VAT na jeszcze niższym poziomie 5%. Póki co, niestety, postulat nie znalazł akceptacji prawodawcy.
Niezależnie od proponowanych przez nas działań pomocowych, konsekwentnie podtrzymujemy również, że najbliższe miesiące, w tym cały 2021 rok, to najgorszy z możliwych czas na wprowadzanie nowych obowiązków i obciążeń. Stanowisko to podkreślamy z tym większą mocą w przypadku sektorów tak silnie dotkniętych gospodarczymi skutkami epidemii, jak gastronomia.
Zgodnie z obowiązującymi w tej chwili przepisami, od 1 stycznia 2021 roku restauracje powinny dysponować kasami fiskalnymi online. Zainstalowanie takiej kasy to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych – w normalnych warunkach, dla znacznej części podmiotów stanowiłby on pewnie przykry obowiązek, lecz nie decydujący w kontekście sytuacji finansowej firmy. W tej chwili przedsiębiorcy z sektora gastronomicznego, z powodu wprowadzonych przez rząd obostrzeń notują minimalne przychody albo w ogóle nie zarabiają. Takie okoliczności powodują, że konieczność ponoszenia dodatkowych kosztów w jakiejkolwiek wysokości staje się wielokrotnie bardziej dotkliwa.
Ministerstwo Finansów wykazało się zrozumieniem realiów gospodarczych w kwietniu tego roku, gdy przesunięto termin wejścia w życie obowiązku instalowania kas online w gastronomii z 1 lipca 2020 roku na 1 stycznia 2021 roku. W tej chwili sytuacja jest analogiczna, o ile nie jeszcze bardziej poważna. Uważamy za konieczne przesuniecie terminu wejścia w życie obowiązku instalowania kas online co najmniej o kolejnych kilka miesięcy, do momentu w którym branża zacznie ponownie względnie normalnie funkcjonować. Uważamy, ze wyjściowo mógłby być to termin 1 lipca 2021 roku, z opcją ponownego przesunięcia go w przypadku wystąpienia kolejnej, trzeciej fali epidemii.
Podmioty z branży gastronomicznej to przedsiębiorcy, a zatem i podatnicy. Poza naturalnym uwzględnieniem nadzwyczajnych okoliczności przy projektowaniu mających wejść w życie regulacji, należy – z uwagi na interes państwa – brać pod uwagę długoterminowe konsekwencje podejmowanych decyzji. Kondycja sektora gastronomicznego będzie determinowała nie tylko sytuację finansową właścicieli firm i ich pracowników, lecz również poziom wpływów do budżetu państwa z tytułu podatków dochodowych i pośrednich. Choćby z troski o zabezpieczenie bazy podatkowej, należy przesunąć termin wejścia w życie obowiązku instalacji kas online w gastronomii.
11.12.2020 Komentarz ZPP – potrzebne kolejne przesunięcie obowiązku kas online w gastronomii
Fot. Sergey Chayko / Adobe Stock