Aktualności
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców uznaje wszelkie inicjatywy związane z poprawą efektywności energetycznej za wartościowe i niezbędne dla polskiej gospodarki. Jednakże naszym zdaniem, oprócz palącego problemu ciepłownictwa, istnieje jeszcze spory obszar dla działań związanych z efektywnością energetyczną w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw.
List Cezarego Kaźmierczaka, Prezesa ZPP do Piotra Dudy, Przewodniczącego NSZZ „Solidarność”
W imieniu Związki Przedsiębiorców i Pracodawców mam przyjemność przekazać na Pana ręce gratulacje z okazji jubileuszu 40-lecia powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.
Komentarz ZPP ws. propozycji Komisji Europejskiej przedstawionej w strategii „Od pola do stołu” w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, dotyczącej rozważenia wprowadzenia obowiązku podawania w oznakowaniu żywności informacji o miejscu pochodzenia mleka oraz mleka i mięsa jako składnika środków spożywczych
Z uwagą śledzimy przymiarki legislacyjne do wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jednym z jej elementów, służących według autorów ochronie środowiska i zwiększeniu świadomości żywieniowej konsumenta, ma być obowiązek podawania w oznakowaniu żywności informacji o miejscu pochodzenia mleka oraz mięsa jako składnika artykułów spożywczych.
Zmiana zasad kwarantanny i izolacji – opinia głównego eksperta ZPP ds. ochrony zdrowia
SARS-COV-2 jest nowym szczepem koronawirusa, którego nie obserwowano wcześniej u ludzi i nie było możliwości jednoznacznego przewidzenia jego propagacji. Wiedza na temat jego rozprzestrzeniania się, sposobu zakażania, szybkości występowania objawów choroby, przebiegu jej przechodzenia jest gromadzona przez zespoły medyczne przez zaledwie kilka miesięcy.