• PL
  • EN
  • szukaj

    Aktualności

    Apel Polskiej Branży Gastronomicznej



    Warszawa, 30 kwietnia 2020 r. 

     

    Szanowny Pan Premier
    Mateusz Morawiecki
    PREZES RADY MINISTRÓW

    Szanowna Pani Minister
    Jadwiga Emilewicz
    MINISTER ROZWOJU

     

    Apel Polskiej Branży Gastronomicznej

     

    Od marca 2020 r. pandemia COVID-19 sparaliżowała sektor HoReCa w Polsce. Restrykcje, dotyczące życia społecznego i gospodarczego przyjęte w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się pandemii, doprowadziły do zamknięcia wszystkich hoteli i praktycznie całkowitego ograniczenia działania lokali branży gastronomicznej. Obecna sytuacja zagraża istnieniu sektora gastronomicznego w Polsce.

    Rozwój gastronomii jest istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój społeczno – ekonomiczny naszego kraju. Jej znaczenie przejawia się m.in. zdolnością do tworzenia miejsc pracy, podnoszenia jakości życia lokalnych społeczności a także podwyższania konkurencyjności regionalnej. Polski sektor gastronomiczny charakteryzował się najwyższą w swej historii dynamiką rozwoju w ostatnich latach.

    Przedłużenie blokady dla sektora gastronomicznego, nawet w przypadku obecnie proponowanych programów pomocy rządowej, może doprowadzić do powszechnego upadku branży. Tylko niewielki odsetek właścicieli firm gastronomicznych ma niezbędne rezerwy finansowe, by przetrwać obecną sytuację. Jeszcze przed kryzyse m COVID-19 branża ta musiała stawić czoła wielu wyzwaniom. Kryzys działa w tej sytuacji jak katalizator.

    Apelujemy zatem o złagodzenie obecnych restrykcji w celu ożywienia życia gospodarczego i publicznego, z wykorzystaniem środków ochronnych dla obywateli i pracowników branży. Jesteśmy świadomi, że na placówkach gastronomicznych spoczywa szczególna odpowiedzialność za wdrażanie nowych standardów i środków bezpieczeństwa, w celu zmniejszenia zagrożenia epidemiologicznego.

    Przedstawione przez Ministerstwo Rozwoju wytyczne, konsultowane z organizacjami branżowymi, są doskonałą odpowiedzią na powyższe zagrożenia. Apelujemy o ich jak najszybsze opublikowanie i wdrożenie, w celu umożliwienia placówkom gastronomicznym rzetelnego przygotowania się do powrotu do reaktywacji swojej działalności. Deklarujemy gotowość do współpracy w dalszej dyskusji nad tymi wytycznymi.


    30.04.2020 Apel branży gastronomicznej

    fot. Álvaro Serrano / Unsplash

    Najnowsze artykuły

    W Kijowie odbyła się kolejna edycja konferencji Europe–Poland–Ukraine: Cooperate Together’25

    Kijów, 5 czerwca 2025 r. W Kijowie odbyła się kolejna edycja konferencji Europe–Poland–Ukraine: Cooperate Together’25 5 czerwca 2025 r. w stolicy Ukrainy odbyła się kolejna edycja konferencji „Europe–Poland–Ukraine: Cooperate Together’25”, organizowana przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Wydarzenie jest kontynuacją autorskiego programu ZPP, realizowanego od 2022 roku, którego celem jest budowanie trwałych i efektywnych relacji pomiędzy […]

    II Edycja Kongresu Zdrowie 360 już za nami – ponad 500 uczestników debatowało o przyszłości systemu ochrony zdrowia w Polsce

    Warszawa, 4 czerwca 2025 r. II Edycja Kongresu Zdrowie 360 już za nami – ponad 500 uczestników debatowało o przyszłości systemu ochrony zdrowia w Polsce Zakończyła się druga edycja ogólnopolskiego Kongresu „Zdrowie 360” organizowanego przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP). Wydarzenie zgromadziło ponad 500 uczestników – przedstawicieli świata nauki, medycyny, polityki, biznesu, organizacji pacjenckich, pracodawców, […]

    Silversi – potencjał do wykorzystania. Okrągły stół ZPP o zatrudnieniu osób 50+

    Jak budować rynek pracy otwarty na doświadczenie, lojalność i kompetencje osób 50+? Jakie warunki muszą zostać spełnione, by Silversi – aktywna i coraz liczniejsza grupa zawodowa – mogli efektywnie uczestniczyć w życiu gospodarczym? Na te pytania odpowiadali uczestnicy kolejnego spotkania z cyklu „Każdy talent na wagę złota – Inkluzywni w zatrudnianiu”, organizowanego przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

    Dla członków ZPP

    Nasze strony

    Subskrybuj nasze newslettery