Warszawa, 18 kwietnia 2020 r.
#PowrotyDoPracy
Działania w zakresie zapobiegania i ograniczenia pandemii.
Rekomendacje ogólne dla wszystkich miejsc pracy
W ramach realizowanej przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców strategii powrotów do pracy, poniżej prezentujemy ogólne rekomendacje pozwalające zmniejszyć ryzyko zachorowania koronawirusem w miejscu pracy. Niniejsze zalecenia mogą mieć zastosowanie dla wszystkich pracodawców oraz pracowników zatrudnionych w różnych branżach i sektorach gospodarki.
Bezpośrednio po okresie „odmrożenia” branży, gdy ryzyko epidemiologiczne dalej będzie występować, każdy przedsiębiorca, powinien wdrożyć odpowiednie rozwiązania i zalecenia z poniższego katalogu. Spełnienie tych zaleceń pozwoli zwiększyć bezpieczeństwo klientów oraz pracowników, ograniczając ryzyko zarażenia koronawirusem.
-
Zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla pracowników – dozowniki powinny być łatwo dostępne i widoczne.
-
W miarę możliwości, zwiększenie odległości pomiędzy stanowiskami pracy.
-
Przeszkolenie pracowników z zasad prawidłowego stosowania i użytkowania środków dezynfekujących oraz m.in. maseczek, a także rekomendacji dot. zapobiegania rozprzestrzenianiu koronawirusa.
-
Stała i regularna dezynfekcja miejsca pracy. Szczególnie regularne mycie i dezynfekcja toalet, zgodnie z wyznaczonym harmonogramem. Zwiększenie częstotliwości mycia
i dezynfekcji części innych wspólnych jak np. kuchnie i stołówki. -
Zwiększenie liczby stacji z płynem do dezynfekcji oraz liczby dyspenserów z ręcznikami papierowymi w toaletach (zastąpienie suszarek ręcznikami papierowymi).
-
Każdorazowe dopuszczanie do pracy personelu po uprzednim zmierzeniu temperatury
i upewnieniu się, ze jest ona prawidłowa. Wyposażenie miejsca pracy w minimum jeden sprawny termometr bezdotykowy. -
Natychmiastowe odsuwanie od pracy personelu z objawami chorobowymi.
-
Prowadzenie regularnych kampanii informacyjnych dla pracowników, kontrahentów czy klientów – stosowanie np. maili, ekranów TV, plakatów, tablic, nagłośnienia na zewnątrz zakładów.
-
W przypadku kontaktu z klientami lub kontrahentami, pracownicy powinni pracować
w maskach czy rękawiczkach. -
Rozdzielanie części biur/fabryk w celu ograniczenia kontaktu pomiędzy pracownikami.
-
Rozłożenie godzin rozpoczęcia i zakończenia pracy celem rozładowania ruchu w porannych
i popołudniowych szczytach komunikacyjnych. -
Ograniczenie liczby osób przebywających w pomieszczeniach wspólnych w celu zapewnienia odpowiedniego odstępu (m.in. kantyna pracownicza, pokoje śniadań, palarnia).
-
Ograniczenie liczby gości wchodzących na teren miejsca pracy tylko do koniecznych oraz ich monitorowanie.
-
W miarę możliwości organizowanie spotkań zdalnych.
-
Możliwość pracy z domu dla pracowników, dla których jest to możliwe.
-
Wsparcie pracowników w opiece nad dziećmi w wieku szkolnym.
-
Wprowadzona zasada – rezygnacja z uścisku dłoni przy powitaniach.
-
Wdrożenie szkoleń online tam, gdzie jest to możliwe.
-
Wprowadzenie grafiku korzystania ze stołówki pracowniczej oraz zmiana zasad wydawania posiłków: m.in. wyeliminowanie płatności gotówką, wprowadzenie gotowych, zafoliowanych zestawów, zastąpienie solniczek i pieprzniczek saszetkami.
-
Zmiana zasad pracy np. administracji personalnej, czy wsparcia IT – wdrożenie zdalnej pomocy.
-
Wypracowana procedura na wypadek wystąpienia podejrzenia choroby zakaźnej udostępniona wszystkim przełożonym innych + wyodrębnienie pokoju izolacji.
-
Wymiana mebli na modele umożliwiające szybką i łatwą dezynfekcje.
-
Propagowanie idei solidarnej odpowiedzialności za zdrowie swoje, współpracowników, kontrahentów czy klientów.
-
Skoncentrowanie działań i przypisanie zadań w zakresie ochrony przeciwwirusowej komórkom HR, czy BHP.
-
Jednoczesne sumienne przestrzeganie innych wytycznych zapewniających ochronę przed szerzeniem się zakażeń i innych chorób zakaźnych.
W poprzednich dokumentach, ZPP przedstawił rekomendowany harmonogram powrotów do pracy. Nasi eksperci wraz ze współpracy z reprezentantami poszczególnych branży przygotowali również zalecenia szczegółowe w zakresie zapobiegania koronowirusowi dla poszczególnych sektorów, których działania zostało ograniczone na skutek rządowych decyzji. Wszystkie materiały dostępne na dedykowanej stronie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców pod adresem https://zpp.net.pl/projekty/covid-19/.
Przedstawiona lista stanowi rekomendacje, a stosowanie odpowiednich narzędzi powinno pozostać w gestii właścicieli lokali oraz ich pracowników, kierując się troską o zapewnienie bezpieczeństwa własnego oraz klientów.
Liczymy, że rozsądne zastosowanie części lub całości powyższych wytycznych pozwoli zapewnić bezpieczeństwo oraz jego poczucie klientom i pracownikom lokali gastronomicznych. Jednocześnie branży pozwoli to przywrócić zdolność do świadczenia swoich usług.
#PowrotyDoPracy
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców
Fot. 889520 / pixabay.com