Stanowisko ZPP dot. projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie ws. kryteriów klasyfikacji produktów leczniczych

20.01.2017

STANOWISKO ZWIĄZKU PRZEDSIĘBIORCÓW I PRACODAWCÓW
    DOTYCZĄCE PROJEKTU ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA ZMIENIAJĄCEGO
    ROZPORZĄDZENIE W SPRAWIE KRYTERIÓW KLASYFIKACJI PRODUKTÓW LECZNICZYCH,

KTÓRE MOGĄ BYĆ DOPUSZCZONE DO OBROTU W PLACÓWKACH OBROTU POZAAPTECZNEGO ORAZ PUNKTACH LECZNICZYCH

Podstawowym celem omawianego projektu jest modyfikacja obecnie obowiązujących kryteriów klasyfikacji produktów leczniczych, które mogą być dopuszczone do obrotu w sklepach specjalistycznego zaopatrzenia medycznego oraz sklepach ogólnodostępnych.

Według zapewnień projektodawcy, kryteria które podlegały modyfikacji zostały ustalone z uwzględnieniem postępu naukowego oraz wniosków ekspertów reprezentujących różne specjalności medyczne. Wynikiem tychże ustaleń, które to projektodawca uznaje za celowe, będzie autoryzacja do wytworzenia zupełnie nowych wykazów produktów leczniczych, które będą mogły być dopuszczone do obrotu w sklepach ogólnodostępnych i w sklepach specjalistycznego zaopatrzenia medycznego.

Jeśli chodzi o ocenę ogólną projektu, to Związek Przedsiębiorców i Pracodawców w całości ocenia przedmiotowy projekt Rozporządzenia negatywnie.

W pierwszej kolejności należy zauważyć, że ZPP już od wielu miesięcy staje w obronie polskich przedsiębiorców i konsumentów po tym jak stało się jasne, że cel drastycznych ograniczeń w obrocie pozaaptecznym lekami bez recepty jest czysto biznesowy i ma na celu poprawę sytuacji finansowej aptekarzy kosztem wszystkich pozostałych uczestników tego rynku. Na początku 2016 roku  debata medialna została całkowicie zdominowana przez Naczelną Izbę Aptekarską i wydaje się, że całej narracji uległo niestety Ministerstwo Zdrowia, które zadeklarowało chęć wsparcia korporacji aptekarskiej w dążeniu do ograniczania konkurencji ręką regulatora.

W szczególności krytycznie należy ocenić fakt, że w przedmiotowym projekcie Rozporządzenia lista substancji dopuszczonych do obrotu pozaaptecznego została ograniczona do tego stopnia, że 90% aktualnego asortymentu będzie musiało zniknąć z rynku. W swoim uzasadnieniu Ministerstwo Zdrowia powołuje się na nadmierne spożywanie leków przez Polaków, ale zamiast wprowadzić w tym zakresie realną zmianę, a taka może nastąpić tylko poprzez zmianę świadomości i edukację, dużo łatwiej jest wprowadzić kolejne zakazy.

Projekt rozporządzenia został skonstruowany w taki sposób, że tracą wszyscy, zyskują tylko aptekarze. Można wnioskować, że nie mają tu znaczenia utrudnienia dla pacjentów – konsumentów skoro dzięki takim rozwiązaniom jest szansa na zwiększenie przychodów aptek. Aby aptekarze mogli zyskać trzeba było jednak komuś zabrać więc należy zdawać sobie sprawę, że Ministerstwo Zdrowia tym projektem uderzy w polski sektor małych i średnich przedsiębiorstw.

Kolejną najpoważniejszą wadą zaprezentowanego projektu są przepisy Rozporządzenia, które naruszają prawa największych poszkodowanych przez tą nowelizację tj. dystrybutorów produktów leczniczych w obrocie pozaaptecznym. Pominięci z premedytacją lub nie, ale efekt może być taki, że jeśli Ministerstwo przyjmie rozporządzenie w obecnym kształcie to z dnia na dzień doprowadzi do bankructwa całą branżę, składającą się z polskich przedsiębiorców, którzy w żadnym wypadku nie zasłużyli na takie traktowanie. W proponowanym projekcie detalistom przyznano 12-miesięczny okres przejściowy na dostosowanie się do proponowanych rozwiązań. Jeśli dystrybutorzy nie otrzymają przynajmniej takiego samego okresu przejściowego, to w ciągu miesiąca od ogłoszenia rozporządzenia będą zmuszeni zamknąć swoje przedsiębiorstwa. Dystrybutorzy czują się nie tylko pominięci w proponowanym projekcie rozporządzenia, ale wręcz oszukani przez aktualny rząd, który realizując Plan Odpowiedzialnego Rozwoju miał wspierać podmioty takie jak te reprezentowane przez dystrybutorów. Co więcej samo Ministerstwo Zdrowia poprzez rozporządzenie z 13 marca 2015 roku zachęciło dystrybutorów do poczynienia znaczących inwestycji mających na celu przystosowanie firm do Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej, teraz proponuje z kolei regulację, która ma zniszczyć cały ich dotychczasowy dorobek, doprowadzić do zwolnień pracowników oraz strat dla Skarbu Państwa.

W związku z powyższym jako Związek Przedsiębiorców i Pracodawców apelujemy do Ministra Zdrowia o uwzględnienie postulatów polskich przedsiębiorców, które wpłyną do Ministerstwa w ramach trwających konsultacji społecznych, w szczególności tych prezentowanych przez dystrybutorów leków w kanale poza aptecznym oraz detalistów, zarówno sklepów ogólnodostępnych jak i stacji benzynowych. Prawo nie może być tworzone ponad głowami tych, których ono dotyczy.

Na koniec należy także podnieść dwie kwestie, po pierwsze z poczynionych przez nas obliczeń, graniczące z pewnością jest,  że ceny za tabletkę w mniejszych opakowaniach, które będą dopuszczone do sprzedaży zgodnie z projektowanym Rozporządzeniem wzrosną o około 20 % – 40 %. Obliczenia były oparte o różnice w koszcie jednostkowym pomiędzy opakowaniem najbliższym spełnieniu wymogów, a kolejnym większym.

Po drugie to właśnie dzięki interwencji Związku Przedsiębiorców i Pracodawców o swoje prawa odważyli się upomnieć pozostali uczestnicy rynku pozaaptecznego, nie tylko przedsiębiorcy, ale również konsumenci poprzez Federację Konsumentów oraz rolnicy za pośrednictwem Krajowej Rady Izb Rolniczych. Owocem naszych wspólnych działań było przygotowanie nagrania: Niebezpieczne pomysły Naczelnej Izby Aptekarskiej – ile stracą Polscy konsumenci i przedsiębiorcy. Dzięki konsekwentnym działaniom udało się w końcu zrównoważyć debatę w mediach i pokazać Polakom, że temat ten ma drugie dno. Ubolewamy jedynie, że korporacja aptekarska do dzisiaj nie przedstawiła badań wykazujących na zależność pomiędzy miejscem zakupu a przedawkowaniem leków, co jest niezwykle ważne w kwestii niniejszych zapisów projektowanego Rozporządzenia.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców

Stanowisko do pobrania w zakładce Materiały