ZPP wnioskuje o zobowiązanie przewodniczącego Rady Dialogu Społecznego do złożenia oświadczenia lustracyjnego

Warszawa, 28 sierpnia 2019 r.

ZPP wnioskuje o zobowiązanie przewodniczącego Rady Dialogu Społecznego do
    złożenia oświadczenia lustracyjnego

W dniu dzisiejszym, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców i wiceprzewodniczący Rady Dialogu Społecznego Cezary Kaźmierczak, złożył oficjalny wniosek o uwzględnienie w agendzie najbliższego posiedzenia RDS punktu poświęconego dyskusji nad wprowadzeniem obowiązku składania przez przewodniczącego RDS oświadczenia lustracyjnego. Wniosek uwzględniał również propozycję stosownej zmiany w Regulaminie RDS, wdrażającej tę propozycję.

– Ustawowo zobowiązany do składania oświadczenia lustracyjnego jest m.in. członek Rady Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego. Nie sądzę, by Rada Dialogu Społecznego była mniej istotnym ciałem. Przewodniczący Rady to z pewnością funkcja wymagająca zaufania publicznego – podkreśla Cezary KaźmierczakW związku z powyższym, również w odniesieniu do przewodniczącego RDS, opinia publiczna powinna mieć dostęp do informacji o jego przeszłości.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców został uznany za organizację reprezentatywną postanowieniem Sądu Okręgowego w Warszawie z 23 marca 2018 roku. Przedstawiciele ZPP zostali powołani do składu Rady Dialogu Społecznego 10 listopada 2018 roku.