Aktualności
Przedstawiona przez Komisję Europejską strategia „Od pola do stołu” zakłada w dużym skrócie skoordynowane dążenie do ograniczenia środków chemicznych w uprawach rolnych i hodowli oraz zmianę struktury produkcji rolnej w Unii Europejskiej tak aby gospodarstwa ekologiczne tworzyły razem około 25 % areału upraw.
Apel Związku Przedsiębiorców i Pracodawców do rządu: obejmijcie całą gastronomię jednolitą stawką 8% VAT
Nie ulega wątpliwości, że gastronomia jest jednym z sektorów najsilniej dotkniętych przez pandemię koronawirusa. Branża została w zasadzie zamknięta w ramach ograniczeń wprowadzonych w celu walki z wirusem. Część restauracji nie przetrwała tego trudnego okresu, dla innych walka dopiero się zaczyna – funkcjonują, jednak ich obroty są znacznie niższe niż jeszcze kilka miesięcy temu.
List Prezesa ZPP do Premiera Mateusza Morawieckiego ws. wprowadzenia jednolitej stawki VAT – 8% – na usługi gastronomiczne
W nawiązaniu do spotkania w sprawie Tarcz Antykryzysowych z 22.06.2020 i mojego apelu do Pana w sprawie rozważenia wprowadzenia jednolitej stawki VAT – 8% – na usługi gastronomiczne, przesyłam w załączeniu raport na temat różnych rozwiązań w Europie w tym zakresie.
Komisarz Schmit odpowiada na apel EEA: KE nie planuje zmian w zakresie wdrożenia dyrektywy dot. delegowania pracowników oraz polityki socjalnej UE
W odpowiedzi na apel EEA o przesunięcie wejścia w życie kontrowersyjnej dyrektywy o delegowaniu pracowników, Komisarz Nicolas Schmit poinformował, że Komisja Europejska nie planuje zmiany daty wejścia w życie regulacji.