Zaufało nam 51 888 firmy, które zatrudniają 575 129 pracowników

Prezes ZPP jako jedyny wiceprzewodniczący RDS ze strony pracodawców złożył dobrowolnie oświadczenie lustracyjne

Warszawa, 25 września 2019 r.

W dniu wczorajszym, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców i wiceprzewodniczący Rady Dialogu Społecznego Cezary Kaźmierczak złożył na ręce przewodniczącej Rady Dialogu Społecznego Doroty Gardias oświadczenie lustracyjne.

Pozostali członkowie RDS z ramienia Związku Przedsiębiorców i Pracodawców urodzili się po 1972 r. i zgodnie z prawem nie muszą składać tego typu oświadczeń.

Podobne oświadczenia złożą również członkowie RDS zasiadający z ramienia NSZZ “Solidarność”.

Oświadczeń lustracyjnych dobrowolnie nie złożyli szefowie innych organizacji pracodawców tj.:

• Pracodawców RP,
  • Konfederacji Lewiatan,
  • Business Centre Club,
  • Związku Rzemiosła Polskiego.

fot. Álvaro Serrano / Unsplash

ZPP prezentuje 5 wyzwań dla Polski i nowego rządu

Największymi wyzwaniami dla Polski są obecnie usługi publiczne. Opieka zdrowotna, system edukacji, transformacja energetyczna, ochrona środowiska i infrastruktura – to obszary, które zdaniem Związku Przedsiębiorców i Pracodawców są kluczowe z punktu widzenia dalszego rozwoju Polski. Eksperci organizacji przygotowali 250-stronicowy raport omawiający z osobna każdy z nich.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców publikuje raport poświęcony ochronie środowiska

25 listopada 2019 roku Związek Przedsiębiorców i Pracodawców opublikował raport dotyczący zagadnień związanych z ochroną środowiska. Materiał powstał w ramach prac Forum Energii i Środowiska ZPP zainaugurowanego w ubiegłym tygodniu. W ramach dokumentu, eksperci ZPP przedstawili diagnozy i rekomendacje odnoszące się do czterech podstawowych kategorii zagadnień związanych z ochroną środowiska: klimat i powietrze, gospodarka odpadami, pozwolenia i opłaty środowiskowe, woda.

Stanowisko ZPP ws. poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców konsekwentnie opowiada się stanowczo przeciwko pomysłowi zniesienia limitu 30-krotności w systemie składek na ubezpieczenia społeczne. Z tego też powodu, przedmiotowy projekt oceniamy merytorycznie bardzo nisko. Jednocześnie, nie mniej istotna jest strona proceduralna. Wnoszenie tak ważnego dla przedsiębiorców i pracowników projektu przez grupę posłów, z pominięciem oficjalnej ścieżki konsultacji społecznych, na półtora miesiąca przed końcem roku, to działanie skandaliczne i niedające się wyjaśnić w żaden racjonalny sposób.