Zaufało nam 51 841 firm, które zatrudniają 576 141 pracowników

Stanowisko w sprawie poprawki umożliwiającej nabywanie w aptekach internetowych leków na receptę

Warszawa, 19 lipca 2018 r.

STANOWISKO W SPRAWIE POPRAWKI UMOŻLIWIAJĄCEJ NABYWANIE W APTEKACH INTERNETOWYCH LEKÓW NA RECEPTĘ

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców i Związek Pracodawców Aptecznych PharmaNET wyrażają poparcie dla poprawki umożliwiającej osobom posiadającym orzeczenie o niepełnosprawności nabywanie w aptekach internetowych leków na receptę.

Od wielu lat postulujemy wprowadzenie, w powiązaniu z e-receptą, możliwości sprzedaży leków na receptę przez legalne apteki internetowe.

Zgodnie z projektodawcami, poprawka ma na celu ułatwienie osobom niepełnosprawnym, niejednokrotnie posiadającym trudności w poruszaniu się, dostęp do leków. Jest to likwidacja jednej z barier dostępności do farmakoterapii.

Należy przy tym podkreślić, że takie recepty będą realizowane wyłącznie przez apteki internetowe, tj. legalnie działające apteki, które obok sprzedaży prowadzonej w placówce, prowadzą także wysyłkową sprzedaż leków. Podlegają one w pełni kontroli Inspekcji Farmaceutycznej i szczególnym wymaganiom wynikającym z rozporządzenia w sprawie wysyłkowej sprzedaży produktów leczniczych.

Co więcej takie rozwiązanie z powodzeniem funkcjonuje w wielu krajach Europy:

Sprzedaż leków przez Internet

Kraj

OTC

Rx

Niemcy

Wielka Brytania

Holandia

Portugalia

Niedozwolona

Estonia

Dozwolona

Dlatego zwracamy się do Pań i Panów Posłów z prośbą o poparcie przedmiotowej poprawki.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców

fot. Pexels / na lic. Pixabay

Stanowisko ZPP ws. ustawy o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego

Przewlekłość postępowań sądowych w Polsce, szczególnie w sprawach gospodarczych, stanowi jedną z głównych barier rozwoju przedsiębiorczości. Głośna i bardzo kontrowersyjna reforma sądownictwa przeprowadzona w ciągu ostatnich kilkudziesięciu miesięcy, niestety skupiła się raczej na personaliach i roszadach osobowych, niż jakichkolwiek zmianach o charakterze systemowym. W tym sensie można śmiało stwierdzić, że poniesione wskutek tej reformy straty…

Polska pilnie potrzebuje Doktryny Energetycznej

Aktualny stan i perspektywy rozwoju polskiej energetyki to nasz największy problem w kontekście konkurencyjności całej gospodarki. Zaniechania i brak strategicznego myślenia niebezpiecznie zbliżają nas do systemowej recesji i spadku poziomu życia obywateli. Polska pilnie potrzebuje doktryny energetycznej uwzględniającej procesy zachodzące na świecie, a nie tylko życzeniowe myślenie polityków. Tak wynika z najnowszego raportu Związku Przedsiębiorców i Pracodawców pt. „Założenia do strategii rozwoju energetyki w Polsce”.

Warszawska Izba Gospodarcza nowym Członkiem ZPP

Do grona Członków Związku Przedsiębiorców i Pracodawców dołączyła Warszawska Izba Gospodarcza. Witamy w naszym gronie! Warszawska Izba Gospodarcza wspiera rozwój przedsiębiorczości, poprzez aktywne uczestnictwo w procesie budowy silnego samorządu gospodarczego, działającego na rzecz budowy konkurencyjnej i innowacyjnej gospodarki w regionie i w kraju.

www.linkedin.com/company/związek-przedsiębiorców-i-pracodawców/